Artikkeli

Eero Luhtaniemi: Tietotekniikka ja kyberturva ovat sydäntä lähellä jatkossakin

Tietohallintojohtaja Eero Luhtaniemen yli 40-vuotiseen uraan mahtuvat muun muassa jännittävät hetket vuosituhannen vaihtuessa. ”Vähänpä aavistin, miten pitkän pestin sain, kun aloitin kesätöissä vuonna 1976”.
Eläköityvä Eero Lehtiniemi kuvakollaasissa: vasemmalla kuvassa metsästysvaatteissa Eero ja tumma koira huomioliivissä metsässä, keskellä Eero puku päällä ja kuohuva juoma kädessä, oikealla Eero ja tumma koira veneesä pelastusliivit päällä.

Elokuun alussa eläkkeelle jäävä Loisteen tietohallintojohtaja Eero Luhtaniemi kertoo pitkän uransa salaisuudeksi useaan otteeseen vaihtuneet, monipuoliset työtehtävät ja hyvät työkaverit.

”Olen kiitollinen näistä antoisista työvuosista. En ole vielä sen ihmeemmin suunnitellut eläkepäivien tekemisiä. Todennäköisesti herään tapani mukaan aikaisin, käyn Alma-koirani kanssa lenkillä ja juon kahvit. Sitten pääsen jo arkenakin heti aamupäivästä joko golf-kentälle, kalalle tai metsälle.”

Ura alkoi Kainuun Valon varastolla 

Eero Luhtaniemi tuli taloon vuonna 1976, kun hän aloitti kesätyöntekijänä Kainuun Valon varastolla. Vuonna 1947 perustettu Kainuun Valo Oy yhdistyi vuoden 1994 alussa Kajaanin energialaitoksen kanssa, ja näistä yhdessä on kehittynyt vuosien aikana Loiste-yhtiöt.

Nuoren miehen otteisiin oltiin ilmeisen tyytyväisiä, sillä kun Luhtaniemellä oli aika palata jatkamaan sähköasentajan opintoja Kajaanin ammattikouluun, hänelle luvattiin töitä myös seuraavaksi kesäksi. Ammattikoulun jälkeen Luhtaniemi jatkoi opintoja Oulun Teknisessä oppilaitoksessa ja paiski töitä harjoittelijana kaikki kesä-, joulu- ja hiihtolomat. Vakituisen varasto- ja korjaamopäällikön paikan hän sai vuonna 1984 viimeistellessään samaan aikaan sähkövoimatekniikan opintojaan.

”Nuorelle merkitsee valtavan paljon, että työpaikka on tiedossa jo ennen valmistumista”, Eero Luhtaniemi sanoo.

Vuonna 1985 Luhtaniemi nimitettiin käyttöteknikoksi sähköverkon valvontaan ja tietoteknisiin töihin.

”Tietotekniikan koulutus alkoi yleistyä Suomessa 1980-luvun alussa. Olin opiskellut Oulussa myös tietotekniikkaa ja päässyt lomasijaisena tekemään alan töitä käyttökeskuksessa.” 

Tietotekniikka luo turvaa ja auttaa varautumaan 

Vuosien varrella Luhtaniemi on nähnyt ja kokenut energia-alan valtavan tietoteknisen kehityksen. Yhtenä merkittävänä uudistuksena hän mainitsee SCADA-järjestelmän käyttöönoton 1980-luvun alussa. Ohjausjärjestelmän avulla päästiin valvomaan sähköverkon toimintaa käänteentekevällä tavalla.

”Järjestelmän avulla saimme tiedon isommista sähkökatkoista heti. Aiemmin tieto oli tullut vasta, kun asiakas ilmoitti katkosta puhelimitse.”

Vuosituhannen vaihde oli yksi tilanteista, jotka opettivat Luhtaniemelle paljon varautumisesta ja kriisien hallinnasta. 

”Silloinhan koko maailma pelkäsi, että kun vuodeksi vaihtuu luku 2000, tietokoneet lakkaavat toimimasta. Olimme toista vuotta varmistelleet, että järjestelmät toimisivat. Elimme jännittäviä hetkiä, seurasimme vuoden vaihtumista maailmalla eri kanavista iltapäivästä yöhön saakka, mutta merkittäviä ongelmia ei tullut. Se oli kyllä erikoisin vuodenvaihde minun elämässäni!”

Loisteella tietotekniikka on valjastettu varmistamaan, että yhtiö onnistuu tärkeimmässä tehtävässään: asiakkaat saavat ympäri vuorokauden mahdollisimman häiriöttömästi energiaa.

”Tietotekniikka ja kyberturva-asiat ovat olleet minulle aina tärkeitä työssä. Kehitys on ollut vauhdikasta, ja nyt tekoälyn myötä vauhti vain kiihtyy.  Aivan varmasti seuraan kehitystä vielä eläkepäivinäkin. Näillä asioilla on aina paikka sydämessäni.”

Omasta jaksamisesta pidettävä huolta

Luhtaniemi kertoo selvinneensä työkuormasta pitämällä huolta ajankäytöstään ja laatimalla tehtävälistoja.

”Jokaisen on itse pidettävä huolta omasta jaksamisestaan. Minun ohjenuorani on ollut panna kone kiinni työpäivän päättyessä. Töitä ei kannata venyttää myöhäiseen, vaan on parempi jatkaa aikaisin aamulla uusin voimin. Olen aina myös pitänyt tehtävälistoja. Kun keskeneräiset työt on selkeästi listattu, ja kalenteriin on varattu niille tilaa, asiat ovat hallussa ja stressi vähenee.”

Voimavaroja Luhtaniemi on saanut myös työkavereista ja koko työyhteisöstä. Hän peräänkuuluttaa myös yhteistä virkistystoimintaa.

”Minulla on ollut onni saada tehdä töitä fiksujen ihmisten kanssa. Olemme selvinneet vaikeista tilanteista ja ongelmista ratkomalla ne yhdessä. Suosittelen tutustumaan työkavereihin myös vapaa-ajalla. Yhteinen tekeminen lähentää ja lisää me-henkeä. Meillä oli aikoinaan paljon virkistystoimintaa. Pelasimme joukkuepelejä ja henkilöstökerhomme järjesti useita tapahtumia vuosittain.”

”Tietotekniikka ja kyberturva-asiat ovat olleet minulle aina tärkeitä työssä. Kehitys on ollut vauhdikasta, ja nyt tekoälyn myötä vauhti vain kiihtyy.  Aivan varmasti seuraan kehitystä vielä eläkepäivinäkin. Näillä asioilla on aina paikka sydämessäni.”
Eero